Balans en Coördinatie

18 Oktober, 2019 14:42

Is er een handleiding voor balans- en coördinatie oefeningen met je hond?

Nee er is geen hapklare handleiding voor elke oefening. De hond (en mens) bepalen welke oefeningen er gedaan worden, aan de hand van belastbaarheid, mogelijkheden en beperkingen….
Zo zagen we in onze workshops Balans en Coördinatie dat een oefening voor 4 honden (en geleiders) net iets anders aangeleerd of uitgevoerd moet worden, en dat dezelfde oefening er opeens anders uit kan zien…

  • Minder = meer; in veel (de meeste) oefeningen geldt dat minder, daadwerkelijk meer is. Coördinatie draait om het proces van registreren van informatie in/van het lichaam en deze info via reflexen en bewuste (re)actie verwerken tot een passende reactie (aanpassing van spierspanning, verplaatsen van gewicht enz). Minder bewegen, meer rust/stil staan, betekent voor veel honden ‘meer’ voelen en de dan bijna onzichtbare reacties in het lichaam zijn juist de genuanceerde oefeningen die bijdragen aan een beter lichaamsbesef.
  • Voerpositie en -frequentie; door het toevoegen van voerbeloningen brengen wij onze hond uit balans. In veel oefeningen is de positie van het voer een belangrijke factor in de belasting op het lichaam. Bewustzijn van de invloed van jezelf, middels je voer, is heel belangrijk om oefeningen succesvol te kunnen uitvoeren.

  • Ga veel kijken, leer observeren: houding en beweging, staat een hond met zijn gewicht over 4 voeten verdeeld? Staat (of ligt) hij recht of meer in een bochtje? Leunt hij meer naar 1 kant of ligt hij vaker op 1 bil? En zo zijn er nog heel veel zaken waar je naar kan kijken die je iets vertellen over het fysieke welbevinden van je hond.


  • Werk gestructureerd, liever met een aantal basismaterialen en basisoefeningen. Begin met oefeningen op stabiele ondergrond, zorg dat de hond weet wat er van hem/haar verwacht wordt, let op je eigen coördinatie in aansturen en belonen. Breid dan gedoseerd je oefening uit naar minder stabiele ondergronden en houd vooral in je hoofd dat hoe kleiner de oefeningen, hoe moeilijker het vaak is.
  • Ken je kracht, weet waar je goed in bent, werk samen en zorg dat je om je heen een netwerk hebt van mensen naar wie je door kan verwijzen. Zo kunnen we samen mensen helpen het beste uit zichzelf en hun hond te halen!

    Geschreven door: Desire Keun van Dogs in Balance

    Wist je dat 5 minuten trainen soms al al best vermoeiend kan zijn!

 

  • Wil je hier meer over weten, of een cursus volgen over "Balans en Coördinatietraining", neem contact op met Desire Keun van Dogs in Balance.
< De vakantie komt eraan, wat doe jij met je hond? GRATIS VERZENDING DIERENDAG >