Blog

Do’s en Don’ts van het Ballen gooien

APPORT!!! Tegelijkertijd wordt een bal met een flinke zwieper uit een werpstick gegooid. De hond vliegt er op volle snelheid achteraan om die bal op te gaan halen. Dit heb je vast wel eens gezien of jouw hond is er zelf dol op.   Maar waarom gaan honden nou zo graag achter ballen/stokken aan? Het jachtinstinct is bij honden verschillend ontwikkeld. De één vindt speuren het einde en de ander jaagt op zicht.

De vakantie komt eraan, wat doe jij met je hond?

Gaat jouw hond gezellig mee op vakantie of gaat jouw hond ergens logeren? Bekijk hieronder onze handige checklist en tips. Checklist 'mee op reis' Eigen eet- en drinkbakken Eigen voer (ook voor onderweg) en water Halsband met adreskokertje met het vakantieadres en telefoonnummer Riem, deken en mand Extra riem Rabiësverklaring Dierenpaspoort en/of inentingsboekje Gezondheidsverklaring van de dierenarts Telefoonnummer dierenarts Eventuele medicijnen Eventueel muilkorf Een foto van je hond voor als je hem kwijtraakt. Gaat je hond mee met de auto? Kies voor een veilige plek in de auto, zet je hond bijvoorbeeld tijdens de reis in een bench. Voordat je op vakantie gaat zorg er dan voor dat de hond gewend is aan autorijden. 
Bouw afstanden rustig op.

Hitteberoerte bij je hond - oververhitting

Wist je dat maar liefst 50-60% van de honden met een hitteberoerte komen te overlijden? Een hitteberoerte kan leiden tot permanente hersenschade. Het treedt op als de hond, om wat voor reden dan ook, niet meer in staat is om de lichaamstemperatuur binnen de normale waarden te houden. Welke symptomen vertoont een hond die oververhit is? De hond vertoont uitputtingsverschijnselen en wil niet meer eten en drinken. De hond heeft een temperatuur boven de 40,5 graden Celsius.
De temperatuur van je hond kun je meten met een gewone thermometer van de drogist.

Observeren is leren

Hoe goed let jij op je hond? Zie jij de kleine signalen of ben je jezelf daar nog in het oefenen? Hier een leuke blog over de lichaamstaal van de hond.
Goed observeren voorkomt veel! Een hond communiceert met ons door middel van het lichaam, dit noemen we dan ook lichaamstaal ;-). Door onze hond tijdens een (balans)training goed te observeren en op de lichaamstaal te letten, kunnen we al vroeg zien wanneer de hond ons iets duidelijk wil maken. Wat zien we dan bij onze hond? De lichaamstaal van de hond is zeer complex en moet je vooral in combinatie zien. Daar bedoelen we mee dat er meerdere dingen meespelen in de houding van de hond.

Grondwerkoefeningen met je hond

Ben jij bekend met grondwerkoefeningen, en waarom doe je deze oefeningen? Het doel van deze oefening is samen bewust te leren bewegen. Grondwerkoefeningen kunnen worden ingezet als leuke activiteit of als voorbereiding op de sport. Voordat je zegt 'Dit wil ik ook!' moet eerst nog een vraag zitten: 'Wil mijn hond dit ook? En is hij er geschikt voor? Voor grondwerk moet je soepel kunnen bewegen. Je doet het SAMEN met je hond, los of aan een losse lijn, waarbij de hond altijd de keus moet krijgen om uit te stappen. En je gaat het éérst zelf doen.

Training - enkel basisprincipes

Met training is het de bedoeling dat je je hond beter, sterker en weerbaarder maakt voor datgeen wat je van hem vraagt. Door de belasting te verhogen, verbeter je de belastbaarheid van de hond. Maar wanneer ben je aan het trainen en wanneer geef je de hond beweging? Enkele basisprincipes: Tijdens een training voeg je een prikkel toe die je hond nog niet eerder gedaan heeft. Je vraagt hem om de duur, intensiteit, afstand of snelheid te verhogen. In feite een grotere inspanning op één specifiek gebied dan voorgaande training.

Wij zijn verhuisd

Wilt u materialen komen bekijken in onze nieuwe showroom, maak dan een afspraak dan plannen we even tijd voor u. Afhalen van bestellingen kan op onderstaande openingstijden: Maandag - Dinsdag - Donderdag - Vrijdag
09:00 - 17:00 uur

Woensdag
09:00 - 16:00 uur Wij zien u graag in ons nieuwe pand!

Chunking down the process

Wat betekent Chunking down the process? "Deel het proces in kleine stukjes", dat is precies wat het betekent. Soms kan een oefening voor je hond heel groot aanvoelen en te moeilijk zijn. Bijvoorbeeld het doel is een balansparcours met verschillende elementen. Door “chunking down” toe te passen, maak je het proces kleiner. Is je hond niet gewend om ergens bovenop te springen en daar dan te blijven staan? Of niet gewend aan een onstabiele ondergrond? Probeer dan eens te beginnen met een vaste ondergrond die groot genoeg is voor je hond, maar niet wiebelt en ook niet te hoog is.

Balans en Coördinatie

Is er een handleiding voor balans- en coördinatie oefeningen met je hond? Nee er is geen hapklare handleiding voor elke oefening. De hond (en mens) bepalen welke oefeningen er gedaan worden, aan de hand van belastbaarheid, mogelijkheden en beperkingen….
Zo zagen we in onze workshops Balans en Coördinatie dat een oefening voor 4 honden (en geleiders) net iets anders aangeleerd of uitgevoerd moet worden, en dat dezelfde oefening er opeens anders uit kan zien… Minder = meer; in veel (de meeste) oefeningen geldt dat minder, daadwerkelijk meer is. Coördinatie draait om het proces van registreren van informatie in/van het lichaam en deze info via reflexen en bewuste (re)actie verwerken tot een passende reactie (aanpassing van spierspanning, verplaatsen van gewicht enz). Minder bewegen, meer rust/stil staan, betekent voor veel honden ‘meer’ voelen en de dan bijna onzichtbare reacties in het lichaam zijn juist de genuanceerde oefeningen die bijdragen aan een beter lichaamsbesef.

GRATIS VERZENDING DIERENDAG

Getoond 1–10 van 4912345