De vijf F's van hondengedrag

8 September, 2020 10:00

Je hond schrikt ergens van en verstijft helemaal. Waarom doet hij dat? En wat gebeurt er precies? Hij laat het verdedigingsmechanisme 'Freeze' zien. In totaal zijn er 5 universele reacties: de 5 F's. 
Fight (vechten) en Flight (vlucht) zijn het bekendst als hondengedrag, de andere 3 zijn minder bekend. In dit artikel vertellen we je meer over de 5 F's van hondengedrag.

De 5 F’s op een rij:

  • Fight - Vechten
  • Flight - Vluchten
  • Freeze - Bevriezen
  • Faint - Flauwvallen
  • Fooling around of Fidget – Onrust

 

Lip optrekken

Fight

De vechtreactie is niet perse het daadwerkelijk aanvallen van de ‘belager’ (een persoon of hond). Het start met een afwerende reactie als verstijven, uit de weg gaan, lip optrekken of grommen. Wanneer de ‘belager’ niet reageert, kan het gedrag intensiveren door een uitval, luchthappen of grauwen.
De echte escalatie is wanneer er daadwerkelijk gebeten/gevochten wordt.


Flight

Een vluchtreactie is niet perse het wegrennen. Het uit zich ook in het klein maken van zichzelf of zich verschuilen achter een meubelstuk of een persoon. Een hond die zich verschuilt, dient met extra voorzichtigheid benaderd te worden. Zeker als de hond in kwestie geen andere vluchtmogelijkheden heeft. Zo’n hond kan uitvallen en ongewild in de vechtreactie schieten.


Freeze

Het bevriezen gebeurt meestal maar een seconde. De schrikreactie is dermate heftig dat de hond gewoon even compleet stil is. Een extreme reactie is wanneer dit enkele seconden aanhoudt, maar dat gebeurt zelden. Het is belangrijk om je hond even de ruimte te geven na een flinke schrikreactie.
Als je met een training bezig bent en je hond bevriest, dan is hij niet ongehoorzaam of gewoon koppig, dan kan hij zich gewoon even niet bewegen.


Faint

Dit is vrij zeldzaam, maar het gebeurt wel degelijk: flauwvallen. Mensen kunnen flauwvallen wanneer ze blootstaan aan hoge druk met veel emoties. Voor honden is het niet anders. Honden zullen eerder compleet bevriezen.
Als een hond daadwerkelijk flauwvalt is er vaak een onderliggende aandoening aanwezig.


Blaffen met staart tussen de benen


Fooling Around of Fidget

Onrust is een zeer veelvoorkomende gedragsuiting. Honden die zich normaal keurig gedragen en netjes zijn opgevoed, worden ongehoorzame 'monsters'. Ze springen tegen mensen op, plassen op verkeerde plaatsen, worden compleet hysterisch van bezoek en doen totaal iets anders dan wat er van ze gevraagd wordt. Vaak is het op zo’n moment bijzonder moeilijk om tot de hond door te dringen. Ze gedragen zich 'dol/gek' en gebruiken dit mechanisme om stress te verlagen. 

Inspelen op gedrag

Al deze vormen van gedrag vragen een goed oog en kennis van je eigen hond. Sommige uitingen zijn heel klein en ook maar heel kort zichtbaar. Wanneer je hond één van deze reacties vertoont, kan je het beste je hond uit de situatie halen en hem weer rustig laten worden. Ga iets anders doen, iets wat je hond goed kent en leuk vindt.

 

 

 

< Hitteberoerte bij je hond - oververhitting Vijf voordelen van buiten trainen met je hond >