Do’s en Don’ts van het Ballen gooien

3 Juli, 2020 12:45

APPORT!!! Tegelijkertijd wordt een bal met een flinke zwieper uit een werpstick gegooid. De hond vliegt er op volle snelheid achteraan om die bal op te gaan halen. Dit heb je vast wel eens gezien of jouw hond is er zelf dol op.

 

Maar waarom gaan honden nou zo graag achter ballen/stokken aan?

Het jachtinstinct is bij honden verschillend ontwikkeld. De één vindt speuren het einde en de ander jaagt op zicht. De honden die op zicht jagen zoals herders, terriërs en collies, vinden het vaak geweldig om achter ballen aan te rennen. Dit zijn meestal ook het type honden die helemaal hyperdepieper worden van veel met een bal gooien. Op dat moment moet je eigenlijk even goed opletten.

Wat gebeurt er eigenlijk met de hond tijdens de jacht?

Normaal gaat het jagen op één prooi. Die vlucht één keer weg en de hond heeft dus maar één kans om de prooi te vangen. De hond en prooi zien elkaar en rennen allebei zo snel als ze kunnen. Deze sprint is het gevolg van een hele grote dosis adrenaline. Die zorgt voor de vecht/vlucht reactie en maakt dat ze binnen een nanoseconde op volle snelheid achter hun prooi aan kunnen gaan.

Is het mis, dan heeft de hond pech. Is het raak, dan is het etenstijd. In beide gevallen zal de hond tot rust komen en de adrenalinestoot zal uit het lichaam verdwijnen.

Altijd prijs!

Anders dan bij het jagen op levend wild wordt een balletje 95% van de tijd gevangen. Dit geeft een overwinnaarsroes. Het succes van het vangen van de bal en het prijzen van de eigenaar wordt vaak als zeer plezierig ervaren. De hond zal steeds vaker en makkelijker de bal komen terugbrengen.

Het codewoord hier is “1”. Een prooi rent niet 20 keer weg zoals een bal die 20 keer gegooid wordt. Die bal zorgt in dit geval voor 20 keer een adrenalinestoot. Dan is het niet moeilijk te begrijpen dat 20 keer op volle vaart wegrennen om de bal te gaan halen vaak garant staat voor een hond die helemaal hyper is. Die blijft maar vragen om de bal, want veel van dit type honden kennen geen rem. Ze blijven doorgaan totdat ze er letterlijk bij neervallen. Jij als eigenaar moet dus de rem voor de hond zijn.

Blessures

Het op volle snelheid achter een bal aangaan heeft nog wat andere nadelen; het is heel blessuregevoelig. Door de hoge snelheid is plotseling remmen niet mogelijk. Ergens tegenaan botsen, overheen struikelen of over de kop gaan is geen zeldzaamheid.

De gedachte dat je hond er lekker moe van wordt, zal in eerste instantie wel het geval zijn. Later zul je merken dat je steeds vaker de bal moet gooien om de hond moe te maken. Dit is gewoon het trainingsprincipe. Hoe meer je oefent, hoe makkelijker ze het kunnen.

Tot slot

Met de bal gooien is leuk, maar houd het binnen de perken. Denk aan een warming-up voordat je met een bal gaat gooien. Opgewarmde spieren, banden en pezen zijn beter bestand tegen plotselinge stops, spins en acceleraties. Denk na het spel ook even aan de cooling-down. Afkoelen in het water of rustig een wandelingetje te maken is prettig voor hond en baas.

Als je hond een beetje moe moet worden, geef hem bij voorkeur dan iets om over na te denken, zoals een hersenwerkspel of een paar oefeningen op een balanskussen. Dat kost je tussen de 5 - 20 minuten en je hond is intens gelukkig omdat hij met jou samen het spel of de oefeningen aan het doen is. Daarna geven wij je de garantie op een lekker rustig dutje.

< De vakantie komt eraan, wat doe jij met je hond? Observeren is leren >